Warmte van een kersenpitkussen

Dat kersenpittenkussens weldadige verwarming kunnen bieden, is inmiddels algemeen bekend. De zak een paar minuten in de magnetron leggen is voldoende voor uren van aangename warmte. Echter, heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat een kersenpitkussen de warmte zo goed vasthoudt?

Dat je zo lang plezier hebt van de warmte van je kersenpitkussen, komt omdat het binnenste van een kersenpit voornamelijk uit water bestaat. Stel je voor dat je een waterkruik mee zou nemen naar bed, in plaats van een kersenpitkussen. De kruik zal in de ochtend nog een beetje lauw zijn. Dit komt omdat water, waar kersenpitten dus ook voor een groot deel uit bestaan, een stof is met een relatief hoge soortgelijke warmte. Dit wil zeggen dat je er veel warmte, ofwel energie, in moet stoppen om de temperatuur van het water te verhogen. Als het water afkoelt, komt deze energie weer vrij, wat relatief lang duurt. Omdat kersenpitten ook water in de kern hebben, duurt het afkoelingsproces hiervan dus ook relatief lang.

Andere pitten bestaan doorgaans ook voor een groot gedeelte uit water, zoals bijvoorbeeld de perzikpit. Een nadeel van deze pitten is echter dat ze relatief groot zijn, en dus minder comfortabel zijn om op te liggen.

Maar waarom dan niet gewoon een waterkruik gebruiken in plaats van een pittenzak, als water verantwoordelijk is voor de aangename warmte? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel en tweeledig. In eerste plaats hebben kersenpitkussens de fijne eigenschap dat ze zich naar je lichaam vormen en dus fijner in het gebruik zijn dan een stugge waterkruik. Daarnaast kan een waterkruik lekken, en loop je met een kersenpitkussen dit gevaar niet, waardoor je bed gegarandeerd droog blijft.

 

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>